Priser er inkl. moms

Hurtig levering

Mediq logo
ErnæringInkontinensStomiDiabetesHåndkøb og sygeplejePersonlig plejeHusholdning
Guide

Ketogen diæt og epilepsi: Sådan virker kosten som behandling


De vigtigste pointer fra denne artikel:

  • Ketogen diæt er en type behandling for epilepsi, som især opstartes ved medicinresistente tilfælde.
  • Diæten fungerer ved at skifte kroppens energikilde fra glukose til fedt, hvilket producerer ketonstoffer. Skiftet i energikilde kan hos nogen reducere anfald.
  • Ca. 50% af patienterne oplever en reduktion i anfald, mens ca. 10% bliver helt anfaldsfrie.
  • Der findes flere typer af ketogene diæter, hvor den klassiske ketogene diæt er mest effektiv men også mest restriktiv.
  • Diæten kræver tæt opfølgning med neurolog og diætist og kan give bivirkninger som forstoppelse og træthed.
  • Behandlingen varer typisk to til tre år, hvorefter den langsomt kan udfases.


Hvad er ketogen diæt, og hvordan bruges den til epilepsi?

Ketogen diæt er en særlig kostform, der er høj i fedt, meget lav i kulhydrater og moderat i protein. Den tvinger kroppen til at skifte energikilde fra glukose til fedt, hvilket resulterer i en tilstand kaldet ketose.

Denne metaboliske ændring har vist sig at have en positiv effekt på epilepsi, særligt hos patienter med medicinresistent epilepsi. Ketogen diæt kan reducere anfaldsfrekvens og -styrke og i nogle tilfælde føre til anfaldsfrihed.

Behandlingen bruges primært til børn, men kan også anvendes på voksne. Den kræver nøje overvågning af et medicinsk team bestående af neurologer, diætister og sygeplejersker.


Hvad er epilepsi?

Epilepsi er en af de mest almindelige kroniske hjernesygdomme og rammer ca. 1 % af befolkningen, hvilket svarer til omkring 40.000 personer i Danmark. Sygdommen kan opstå på alle tidspunkter i livet og skyldes enten en genetisk disposition eller en hjerneskade forårsaget af eksempelvis hjerneblødning, blodprop eller en infektion i hjernen.


Epileptiske anfald varierer i form og intensitet. De kan vare fra få sekunder til flere minutter og involvere alt fra kortvarig fjernhed til bevidstløshed og kramper. Udover de fysiske konsekvenser kan epilepsi også føre til angst, depression, hukommelsesproblemer og i sjældne tilfælde demens.



Hvordan virker ketogen diæt mod epilepsi?

Selvom mekanismerne bag ketogen diæts effekt på epilepsi endnu ikke er fuldt forstået, tyder forskning på flere faktorer:

  • Ændret energiforsyning til hjernen – Når kroppen producerer ketonstoffer i ketose, bruges disse som energikilde i hjernen i stedet for glukose. Dette kan have en stabiliserende effekt på signalerne mellem nervecellerne og reducere risikoen for epileptiske anfald.
  • Reduktion af eksitatoriske signaler – Ketose kan mindske aktiviteten af glutamat, en neurotransmitter, der er involveret i anfald.
  • Øget niveau af signalhæmmer – Diæten kan øge niveauet af GABA, en hæmmende neurotransmitter, der hjælper med at holde hjerneaktiviteten i balance.
  • Mindsket inflammation i hjernen – Studier tyder på, at ketogen diæt kan reducere oxidativ stress og inflammation, hvilket kan spille en rolle i epilepsi.

Hvem kan behandles med ketogen diæt?

Ketogen diæt bruges primært til:

  • Børn med medicinresistent epilepsi – Hvis et barn ikke har opnået anfaldskontrol efter at have prøvet to forskellige epilepsimediciner, bør ketogen diæt overvejes som alternativ behandling.
  • Epilepsityper med særlig god respons – F.eks. Dravets syndrom og Lennox-Gastaut syndrom.
  • Voksne med behandlingsresistent epilepsi – Anvendes sjældnere, men kan være en mulighed for nogle voksne.

Patienter med visse stofskiftesygdomme, nyre- eller leverproblemer bør ikke følge ketogen diæt, da det kan udgøre en sundhedsrisiko.


Forskellige typer af ketogene diæter til epilepsi

Der findes flere varianter af ketogen diæt, som kan tilpasses patientens behov:

  1. Klassisk ketogen diæt – Den mest restriktive form, hvor fedt udgør 90% af kalorierne, og kulhydrater holdes under 10 gram per dag.
  2. Modificeret Atkins-diæt (MAD) – En mindre restriktiv version med et højere proteinindhold og lidt flere kulhydrater.
  3. Lavglykæmisk diæt – Fokus på fødevarer med lavt glykæmisk indeks, hvilket kan være lettere at følge.
  4. MCT-diæt – Bruger en særlig type fedt (mellemkædede triglycerider), der hurtigere omdannes til ketonstoffer.

Den klassiske ketogene diæt er den mest effektive, men også den mest krævende. Modificerede versioner kan være lettere at implementere, især for voksne. En specialiseret hospitalsafdeling vil vurdere, hvilket type diæt, der bør anvendes hos den enkelte.


Effekt og bivirkninger af ketogen diæt

Effekt af ketogen diæt på epilepsi

Forskning viser følgende resultater hos børn, der følger ketogen diæt:

  • Ca. 50% oplever en reduktion i anfald på mindst 50%
  • Ca. 30% får over 90% færre anfald
  • Ca. 10% bliver helt anfaldsfrie

Ketogen diæt kan også have positive bivirkninger såsom forbedret søvn, bedre koncentration og generel trivsel.


Bivirkninger ved ketogen diæt

Som ved enhver behandling kan der være bivirkninger, især hvis diæten ikke følges korrekt. Almindelige bivirkninger inkluderer:

  • Keto-influenza (træthed, hovedpine, kvalme i de første dage)
  • Forstoppelse pga. lavt fiberindhold
  • Øget risiko for nyresten
  • Nedsat vækst hos børn, hvis diæten ikke tilrettelægges korrekt
  • Højt kolesterol hos nogle patienter

Bivirkninger kan ofte forebygges ved regelmæssig opfølgning med en læge og en diætist og korrekt sammensætning af kosten.



Sådan forløber behandlingen med ketogen diæt

1. Udredning og vurdering

Patienten gennemgår en vurdering hos en neurolog og diætist for at afgøre, om ketogen diæt er en egnet behandlingsmulighed.


2. Opstart af diæt

Behandlingen starter typisk under en indlæggelse på et specialiseret epilepsihospital, hvor patienten gradvist indføres i diæten under medicinsk overvågning.


3. Justering og monitorering

Efter udskrivelse følges patienten ambulant med regelmæssige blodprøver og måling af ketonstoffer for at sikre, at diæten har den ønskede effekt.


4. Evaluering af behandlingens effekt

Efter tre måneder vurderes effekten af diæten. Hvis anfaldsfrekvensen er markant reduceret, fortsættes behandlingen i typisk to til tre år, hvorefter diæten gradvist udfases.


5. Udfasning af diæten

Når behandlingen afsluttes, genintroduceres kulhydrater langsomt for at undgå en pludselig ændring i stofskiftet.


Kan ketogen diæt være en løsning for epilepsipatienter?

Ketogen diæt er en effektiv, men krævende behandling, der kan reducere eller eliminere anfald hos nogle epilepsipatienter. Den bruges især til medicinresistent epilepsi hos børn og kræver tæt opfølgning med et medicinsk team.


For patienter, der ikke opnår tilstrækkelig anfaldskontrol med medicin, kan ketogen diæt være et værdifuldt alternativ.


60% i tilskud til epilepsipatienter med grøn recept

Med en grøn recept kan du få 60 % tilskud på kliniske ernæringsprodukter, herunder flere af de produkter, du typisk har gavn af, når du følger en ketogen diæt.


En grøn recept, også kendt som en grøn ordination eller en ernæringsordination, er en recept, der udskrives af egen læge eller en klinisk diætist. Bliver du godkendt til en grøn recept, dækker din region hele 60 % af dine udgifter til klinisk ernæring.


Den grønne recept kan du bl.a. anvende hos Mediq. Se vores udvalg af keto produkter.


Kilder