Priser er inkl. moms
Hurtig levering
Grøn recept til modermælkserstatning: Alt du skal vide om muligheder og tilskud
De vigtigste pointer fra denne artikel:
Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn fuldammes til ca. seks måneder og derefter ammes delvist til 12 måneders alderen eller længere, hvis det er muligt og mor og barn trives med det. Amning sikrer, at spædbarnet får den bedste ernæring, og modermælk er derfor altid at foretrække til spædbørn. Du bør aldrig anvende specialiseret modermælkserstatning (MME) uden først at have konsulteret din læge.
Hvad er en grøn recept til modermælkserstatning?
En grøn recept er en særlig ordination, som din læge eller kliniske diætist kan udstede. Med en grøn recept får du 60 % tilskud til godkendte ernæringspræparater, hvilket kan være en stor hjælp i hverdagen. Recepten er gyldig i seks måneder og kan fornyes efter behov. Læs mere i vores guide til grøn recept.
Hvem kan få tilskud til modermælkserstatning?
For at få en grøn recept skal dit barn have en diagnose som mælkeallergi eller en anden alvorlig tilstand, hvor det er nødvendigt, at barnet får specialiseret modermælkserstatning. Se mere om mælkeallergi i artiklen: Mælkeallergi hos baby: Er mit barn allergisk overfor mælk? Med en grøn recept kan du få tilskud til produkter som peptidbaseret eller aminosyrebaseret modermælkserstatning. Der bliver dog ikke givet tilskud til forebyggelse af allergi - kun til behandling af allerede diagnosticerede allergier. Læs mere i vores guide til grøn recept.
Hvordan får jeg en grøn recept?
For at få en grøn recept skal du først tale med din læge eller en klinisk diætist. De vil vurdere dit barns behov og stille en diagnose, hvis der er grundlag for det. Hvis dit barn er berettiget, vil lægen eller diætisten udstede en grøn recept. Du kan derefter sende og bruge denne recept på apoteker og hos specialiserede leverandører og købe de nødvendige ernæringsprodukter med tilskud. Læs mere i vores guide til grøn recept.
Typer af specialiseret modermælkserstatning
Der findes forskellige typer specialiseret og allergivenlige modermælkserstatninger, som kan opfylde specifikke ernæringsbehov hos spædbørn med allergier, og kan afhænge af allergiens sværhedsgrad. Nogle af disse inkluderer:
Hypoallergen modermælkserstatning: Denne kategori dækker både over peptidbaseret modermælkserstatning (højt hydrolyseret modermælkserstatning) og aminosyrebaseret modermælkserstatning til brug ved mælkeallergi.
Energitæt modermælkserstatning: Er særligt egnet til børn, der har udfordringer med at øge i vægt på en almindelig modermælkserstatning.
Laktosefri modermælkserstatning: Specielt designet til spædbørn, der er laktoseintolerante.
Hvilke typer af modermælkserstatning kan jeg få tilskud til?
Tilskud ydes primært til peptidbaseret modermælkserstatninger (højt hydrolyseret), når de bruges til behandling af diagnosticeret mælkeallergi. Disse produkter kan ikke købes i almindelige butikker, men skal bestilles via apoteker eller specialiserede online leverandører. Du kan også få tilskud til modermælkserstatning, hvis din baby har svært ved at tage på.
Ofte stillede spørgsmål om grøn recept og modermælkserstatning
Hvordan ved jeg, om mit barn har brug for en hypoallergen modermælkserstatning i forbindelse med mælkeallergi?
Hvis dit barn viser tegn på allergiske reaktioner som udslæt, opkastning eller diarré efter at have indtaget modermælk eller almindelig modermælkserstatning, bør du konsultere din læge. De kan foretage de nødvendige tests for at diagnosticere mælkeallergi.
Kan jeg få tilskud til modermælkserstatning uden komælksprotein?
Ja, hvis dit barn er diagnosticeret med mælkeallergi, kan du få tilskud til modermælkserstatninger, der er baseret på peptider (højt hydrolyseret) eller frie aminosyrer.
Hvor ofte skal jeg forny den grønne recept?
En grøn recept er gyldig i seks måneder. Efter denne periode skal du konsultere din læge eller diætist for at få recepten fornyet.
Hvad er forskellen på en peptidbaseret modermælkserstatning og en aminosyrebaseret modermælkserstatning?
Når komælksprotein er højt hydrolyseret, er proteinet delt i mindre stykker, kaldet peptider, som for de flestes vedkommende ikke vil blive genkendt af immunsystemet som komælksprotein. Denne type af modermælkserstatning bruges derfor til børn med mild til moderat mælkeallergi.
Enkelte børn kan have meget alvorlige allergier, hvor immunsystemet fortsat genkender peptider af komælksprotein, og disse børn skal have en modermælkserstatning baseret på frie aminosyrer, da disse er kunstigt fremstillet og derfor aldrig har haft med komælksprotein at gøre.
Er der forskel på hypoallergen og laktosefri modermælkserstatning?
Ja, hypoallergen modermælkserstatning er specielt behandlet for at nedbryde proteinerne, mens laktosefri modermælkserstatning er designet til meget sjældne tilfælde, hvor spædbørn, ikke kan fordøje laktose.
Er der forskel på komælksallergi og laktoseintollerance?
Ja, en komælksallergi er en allergisk reaktion ifm. indtag af komælksprotein, hvor laktoseintollerance er udfordringer med at nedbryde mælkesukkeret laktose, hvilket kan resultere i ubehag som luftdannelse i mave-tarmkanalen, diarré og forstoppelse. Det er dog kun i utroligt få tilfælde, at spædbørn er laktoseintolerante.
Kilder: