Priser er inkl. moms

Hurtig levering

Mediq logo
ErnæringInkontinensStomiDiabetesHåndkøb og sygeplejePersonlig plejeHusholdning
Guide

Kan mælkeallergi give udslæt hos baby?



De vigtigste pointer fra denne artikel:

  • Udslæt hos spædbørn kan være et tegn på mælkeallergi.
  • Udslæt pga. mælkeallergi opstår typisk på kinderne, omkring munden, på arme og på ben (især på albuer og i knæhaser). Det kan også optræde på mave, ryg og bagdel.
  • Det er vigtigt at kende symptomerne, så du hurtigt kan reagere, hvis din baby har en allergisk reaktion.
  • Amning af en baby med mælkeallergi kan kræve ændringer i din kost.
  • Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Sundhedsstyrelsen anbefaler brug af modermælk frem for modermælkserstatning, hvis det er muligt.
  • Kontakt din læge ved mistanke om, at din baby har mælkeallergi

Udslæt hos baby: Er det mælkeallergi?

Får din baby udslæt, mistænker du måske straks mælkeallergi. Men det kan også skyldes andre ting som varme, fugt eller kontakt med noget, der irriterer barnets hud. For at finde ud af, om det er mælkeallergi, skal du lægge mærke til, hvornår udslættet kommer. Hvis det sker efter amning eller måltider tilsat mælk, eller hvis det følges af andre symptomer som opkast eller diarré, er der risiko for, at det er mælkeallergi. Der er dog babyer, hvor der først ses udslæt noget tid efter måltidet. Det er vigtigt at få en diagnose stillet ved lægen, så du ved, hvordan du bedst hjælper din baby.


Her opstår udslæt oftest ved mælkeallergi

  • Ansigtet - Særligt omkring kinder og mund, men det kan også sprede sig til panden og hagen.
  • Arme og ben - Udslættet kan ofte ses på arme og ben, især på albuer og knæhaser.
  • Mave og ryg - Udslæt kan også optræde på maven og ryggen.
  • Bagdel - Nogle gange kan udslæt ses på babyens bagdel, hvilket kan forveksles med bleudslæt.

Andre symptomer på mælkeallergi: Hvad skal du være opmærksom på?

Er du bekymret for, hvordan din baby reagerer på mælk? Hold øje med disse symptomer: Udslæt, nældefeber, opkastning og diarré. I nogle tilfælde kan din baby også få hævelser i ansigtet eller halsen. Disse symptomer kan dukke op lige efter, barnet har fået mælk, men de kan også komme gradvist. Udslæt er ofte det første tegn, så hold øje med barnets hud, især efter måltider med mælk. Se en samlet liste over symptomerne i artiklen: Mælkeallergi hos baby.


Hvad er mælkeallergi hos spædbørn?

Mælkeallergi er en af de mest almindelige allergier hos små børn. Mælkeallergi opstår, når din babys immunsystem fejlagtigt angriber proteinerne i komælk, som om de var skadelige. Det er ikke det samme som laktoseintolerance, som handler om problemer med at fordøje mælkesukkeret laktose. Mælkeallergi er en immunreaktion, og den kræver en helt anden tilgang.


Hvorfor giver mælkeallergi din baby udslæt?

Udslæt i forbindelse med mælkeallergi skyldes, at immunsystemet frigiver histaminer, som kan udløse en reaktion i huden. Udslættet kan variere fra små røde pletter til mere alvorlige reaktioner som eksem eller nældefeber. Det kan dukke op på ansigt, arme og ben, og i nogle tilfælde spreder det sig til hele kroppen. Selv en lille mængde mælkeprotein kan udløse en reaktion, så vær opmærksom på selv de mindste ændringer i barnets hud.


Sådan håndterer du mælkeallergi, når du ammer

Amning af en baby med mælkeallergi kan være en udfordring. Mælkeproteiner fra din kost kan overføres til barnet via modermælken og udløse en allergisk reaktion. Det kan betyde, at du skal undgå mælkeprodukter fra alle firbenet dyr som fx ko eller ged, hvis din baby har fået diagnosticeret mælkeallergi.


Modermælkserstatninger til brug ved komælksallergi kan være et godt alternativ, hvis amning ikke er muligt. Tal med en læge, sundhedsplejerske eller diætist for at sikre, at både du og din baby får den nødvendige næring, selvom I undgår mælk. Du bør aldrig anvende specialiseret modermælkserstatning uden først at have konsulteret din læge.


Få tilskud til modermælkserstatning uden mælk

Hvis dit barn er diagnosticeret med mælkeallergi, kan du få tilskud til modermælkserstatninger, der er baseret på højt-hydrolyseret protein eller frie aminosyrer.


En grøn recept er en særlig ordination, som din læge eller kliniske diætist kan udstede. Med en grøn recept får du 60% tilskud til godkendte ernæringspræparater, hvilket kan være en stor hjælp i hverdagen. Læs mere i vores guide: Grøn recept til modermælkserstatning.


Kilder:

“Klinisk ernæring”, 6. udgave, Aarøe Dam m.fl., Munksgaard

“Mælkeallergi - børn og mad”, 2009, 4. udgave, Sundhedsstyrelsen og Fødevareministeriet