Priser er inkl. moms
Hurtig levering
Dysfagi: Alt hvad du behøver at vide om tygge- og synkebesvær
Dysfagi kan have alvorlige konsekvenser for de berørte, herunder risiko for underernæring, dehydrering og lungebetændelse. Det er en kompleks tilstand, der kræver en god forståelse og en omfattende behandlingsplan. Denne artikel giver indsigt i, hvad dysfagi er, dets årsager, symptomer og behandlingsmuligheder, samt hvordan ernæring kan spille en afgørende rolle i håndteringen af tilstanden.
De vigtigste pointer fra denne artikel:
Hvad er dysfagi?
Dysfagi, også kendt som tygge- og synkebesvær, kan gøre det svært at spise og drikke tilstrækkeligt. Selv at synke sit spyt kan være en udfordring. Navnet dysfagi stammer fra græsk, hvor "dys" betyder svært, og "fagein" betyder at spise.Dysfagi er ikke en sygdom, men derimod et symptom på mange forskellige sygdomme såsom Parkinsons sygdom, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL), Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) og demens samt ved flere kræftsygdomme som hoved- og halskræft.
Dysfagi kan være alt fra en mild irritation til en alvorlig sundhedsrisiko. I de værste tilfælde kan det føre til underernæring, dehydrering, lungebetændelse på grund af fejlsynkning og endda være dødeligt. Derfor er det vigtigt at tage dysfagi alvorligt og få den rette behandling.
Dysfagi hos ældre
Dysfagi kan være et symptom på aldring eller som følge af sygdom, og derfor er ældre mennesker særligt i risiko for at udvikle tygge- og synkebesvær. Det menes, at ca. 50 % af akutte ældre patienter og 50-75% af plejehjemsbeboere har dysfagi.
Flere undersøgelser peger på, at sarkopeni er én af årsagerne til dysfagi hos ældre. Sarkopeni er aldersrelateret tab af muskelstyrke, muskelmasse og funktion. Når ældre mister muskelmasse og styrke kan det nemlig påvirke de hoved-og halsmuskler, som bruges når man tygger og synker.
Symptomer på dysfagi
Symptomerne på dysfagi kan variere meget fra person til person. Nogle af de mest almindelige symptomer er:
Hvordan diagnosticeres dysfagi?
Diagnosticering af dysfagi starter typisk med en grundig snak med lægen og en fysisk undersøgelse. Lægen vil spørge ind til symptomer, og kan udføre simple tests som en vandtest, hvor man drikker vand under observation for at se, om der er problemer med at synke. Er man tilknyttet hjemmeplejen eller er man plejehjemsbeboer, vil det som oftest være en ergoteraput som laver disse undersøgelser.
Mere avancerede tests kan omfatte videofluoroskopi, hvor en røntgenfilm optager synkeprocessen eller endoskopi, hvor en fleksibel slange med kamera indsættes i halsen, og bruges til at se spiserøret. Disse tests hjælper med at finde årsagen til dysfagi og bestemme den bedste behandlingsplan.
Hvad er godt at spise og drikke, når man lider af dysfagi?
Én af de mest brugte behandlinger for dysfagi er at ændre kost og spisevaner, og god ernæring spiller derfor en vigtig rolle i behandlingen af tygge- og synkebesvær. Det er vigtigt at vælge mad og drikke, som har en konsistens, som man nemt kan synke uden at bruge for meget energi, og som man ikke risikerer at kvæles i.Undgå mad der kræver en god tyggeevne og har en speciel konsistent fx:
Vælg mad med en blød konsistens, er pureret eller nemt kan moses med en gaffel fx:
Du kan også vælge at bruge såkaldte fortykningsmidler, som er specialudviklede produkter, der tilsættes væsker og mad for at ændre deres konsistens og gøre dem lettere at synke. Fortykningsmidler fås i pulver- eller geléform og kan anvendes til at tykne drikkevarer, supper, saucer og endda purerede fødevarer.
Klinisk ernæring mod dysfagi
Når man lider af dysfagi, kan det have en stor effekt, at man får individuel ernæringsterapi ved en klinisk diætist. På den måde kan du få en plan, som tager udgangspunkt i lige præcis dine behov.
Det kan bl.a. være, at du har brug for ernæringsdrikke eller sondemad for at sikre, at du får nok vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrater og fedtstoffer så du undgår underernæring.
Som kunde hos Mediq får du helt gratis og kompetent vejledning fra vores erfarne diætister, som sammen med dit hospital, plejecenter eller læge kan finde en løsning, som passer til dig.
Gode råd til personer med dysfagi
Hvis du har dysfagi, er her nogle praktiske råd, der kan hjælpe dig:
Konsistensniveauer i behandling af dysfagi: Vejledning for sundhedsprofessionelle og omsorgspersoner
For dine patienter kan dysfagi øge risikoen for pneumoni og forringe livskvaliteten og resultere i en længere indlæggelsestid, flere genindlæggelser og øget dødelighed. Det er derfor vigtigt, at man som sundhedsfaglig holder skarpt øje med respirationskomplikationer og patienters evne til at indtage kalorier, næringsstoffer og vand.
IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) har udviklet en referenceramme til at tilpasse kosten til hver enkelt patients behov. Den beskriver og inddele konsistensen af mad- og drikkevarer i otte niveauer (0-7):
For patienter med dysfagi kan indtagelse af mad og drikke med forkert konsistens føre til alvorlige komplikationer, og have stor indflydelse på den enkeltes livskvalitet.
Kilder: