Priser er inkl. moms

Hurtig levering

Mediq logo
ErnæringInkontinensStomiDiabetesHåndkøb og sygeplejePersonlig plejeHusholdning
Guide

Elektrolytter mod tømmermænd: Virker det rent faktisk?


Uanset om du har danset hele natten i byen eller nydt en hyggelig aften med et glas for meget, kender du sikkert følelsen dagen derpå: hovedpine, træthed, kvalme og en tør mund. Tømmermænd er kroppens måde at fortælle dig, at den har lidt overlast - og her kommer elektrolytter ofte på banen som en mulig hjælp. Men virker det rent faktisk? I denne artikel dykker vi ned i, hvad tømmermænd egentlig er, hvilken rolle elektrolytter spiller, og om det overhovedet giver mening at drikke dem, når du er ramt af gårsdagens eskapader. Vi ser også nærmere på, hvornår det er mest effektivt at indtage dem, og hvilke produkter der kan være værd at overveje.



De vigtigste pointer fra denne artikel

  • Elektrolytter kan hjælpe med at genoprette væskebalancen efter alkoholindtag.
  • Der findes ingen mirakelkur mod tømmermænd – men elektrolytter kan lindre nogle af symptomerne.
  • Det er bedst at indtage elektrolytter både under og efter alkoholindtagelse.
  • Bouillon, sportsdrikke og elektrolytblandinger er effektive måder at tilføre elektrolytter på.

Hvad hjælper på tømmermænd?

Der findes ingen mirakelkur mod tømmermænd, men der er flere ting, du kan gøre for at lindre symptomerne, mens du venter på, at kroppen kommer sig​ efter en tur i byen med drinks eller en hyggelig aften med rødvin. Vi har samlet nogle af de bedste evidensbaserede råd her:

  • Drik masser af væske: Rehydrering er helt centralt, når du er ramt af tømmermænd. Vand er vigtigst, men du kan med fordel også drikke noget, der også indeholder salte og sukker - f.eks. vand tilsat elektrolytter eller fortyndet frugtjuice​. Væske afhjælper dehydrering og kan mindske hovedpine og svimmelhed. Du kan nemt selv tilsætte elektrolytter til dit drikkevand med f.eks. brusetabletter eller pulver som Resorb Original, Resorb Sport, Hydro Elektrolytter eller Pure Power. Det anbefales, at du fortsætter med at drikke rigeligt med væske, indtil din urin er klar.
  • Spis let og nærende mad: Fødevarer som ristet toastbrød, kiks og anden tør, letfordøjelig mad kan stabilisere maven og hæve dit blodsukker en smule​. Også bananer kan hjælpe ved at give et skud kalium og sukker. En god og kraftig bouillonsuppe kan også være det ideelle tømmermandsmåltid - det både rehydrerer og forsyner dig med salt og mineraler​.
  • Smertestillende medicin: Hvis hovedpinen er slem, kan du tage en almindelig dosis ibuprofen eller aspirin for at lindre smerterne​. Det kan dæmpe migræne og muskelsmerter, men pas på din maven - smertestillende piller kan irritere maveslimhinden, der i forvejen er forstyrret af alkohol. Derfor kan det være en god idé at undgå paracetamol (f.eks. Panodil, Pinex og Pamol), når du har tømmermænd.
  • Syreneutraliserende medicin: Syreneutraliserende håndkøbsmedicin som f.eks. Alminox kan afhjælpe halsbrand, ubehag i maven og kvalme.
  • Få hvile og søvn: Din krop har brug for ro. Sørg for at få sovet ud, hvis det er muligt, eller tag en lur i løbet af dagen​. Søvn hjælper på trætheden og giver kroppen ro og mulighed for at reparere sig selv.
  • Kaffe og frisk luft: Koffein i form af en kop kaffe eller te kan hjælpe lidt på trætheden. Det fjerner ikke dine tømmermænd, men det kan få dig til at føle dig mere frisk. Vær opmærksom på, at koffein er vanddrivende og kan forværre dehydrering, så glem ikke også at drikke vand - rigeligt med vand! En gåtur i frisk luft kan også føles opkvikkende og fjerne noget af “tågen” i din hjerne. Heller ikke dette forkorter den fysiske restitutionstid, din krop har brug for for at komme tømmermændene til livs, men det kan få dig til at føle dig bedre tilpas.
  • Undgå reparationsbajeren: Det kan være fristende at drikke mere alkohol næste morgen, for at få tømmermændene til at forsvinde. Måske du har hørt om den famøse “reparationsbajer” dagen derpå? At drikke mere vil måske dulme nogle af dine symptomer på tømmermænd midlertidigt, men i sidste ende forlænger og forværrer det bare ubehaget og restitutionstiden at drikke mere.
  • Giv det tid: Tømmermænd forsvinder først, når kroppen har fået tid til at udskille giften fra alkoholen, rehydrere og genoprette sin balance​. I mellemtiden kan de ovenstående ovenstående råd gøre ventetiden mere udholdelig.

Læs også artiklen: Hvad hjælper mod kvalme for flere gode råd.


Hjælper elektrolytter mod tømmermænd?

Elektrolytter bliver ofte nævnt som en del af kuren mod tømmermænd. Tanken er, at du ved at indtage elektrolytholdige drikke kan rette op på saltbalancen efter at have drukket for meget alkohol og derved lindre symptomerne.


Fagfolk er delte omkring, hvorvidt elektrolytter rent faktisk hjælper mod tømmermænd: På den ene side anbefaler eksperter, at du rehydrerer med elektrolytter for at komme dig hurtigere​. På den anden side, så har forskningen ikke klart påvist, at ekstra elektrolytter faktisk gør en stor forskel på tømmermændenes styrke​.


Men logisk set: Alkohol får dig til at tisse mere, hvilket skyller elektrolytter ud af din krop. Derfor giver det biologisk set mening, at tilførsel af elektrolytter sammen med vand kan hjælpe din krop tilbage i balance. F.eks. anbefaler nogle at drikke sportsdrikke med elektrolytter eller bouillon for at genoprette væske- og saltbalancen.


Samtidig har undersøgelser ikke fundet en tydelig sammenhæng mellem hvor slemme tømmermænd du får, forstyrrelser i din elektrolytbalance, og hvorvidt du indtager ekstra elektrolytter.


Dette betyder ikke, at det er nyttesløst at drikke væske tilsat elektrolytter - det betyder blot, at det ikke er en mirakelkur alene. Generelt hjælper det et rehydrere, når du har tømmermænd, og her kan elektrolytter være gavnlige - især hvis du har svedt meget eller kastet op. En væske med ekstra elektrolytter kan afhjælpe symptomer, der direkte relaterede til dehydrering, såsom tørst, svimmelhed og muskelkramper, hurtigere, end hvis du blot drikker vand​.


Bottom line: Elektrolytter kan hjælpe dig til at rehydrere og afhjælper også flere af de gener, der hænger sammen med tømmermænd, men de fjerner ikke ubehaget fuldstændigt. Se dem som et supplement til genopretningen af din væskebalance - ikke som en mirakelkur, der kan stå alene.


Læs også artiklen: Hvad er godt at spise når man kaster op for flere gode råd.



Hvad gør elektrolytter, og hvordan påvirker de kroppen under og efter alkoholindtag?

Når du drikker alkohol, bliver kroppens væske- og saltbalance forstyrret på flere måder, hvilket betyder, at du mister både vand og vigtige mineraler og salte. Kombinationen af væskemangel og elektrolytforstyrrelser er med til at udløse mange af de klassiske tømmermændssymptomer.


Sørger du for at drikke væske, der indeholder elektrolytter, har det en dobbelt positiv effekt:

For det første hjælper væsken kroppen med at genoprette væskebalance, hvilket mindsker tørst og hovedpine.

For det andet bidrager elektrolytterne til at normalisere kroppens funktioner som nerveimpulser og muskelsammentrækning - og de stabiliserer blodtrykket.


Særligt drikke, der indeholder både natrium og lidt sukker, forbedrer optagelsen af væske i tarmen. Det betyder, at kroppen hurtigere kan absorbere og bruge den væske, du drikker. Det er også derfor, at sportsdrikke, bouillon og elektrolytblandinger kan føles mere lindrende end rent vand - især hvis du har kastet op eller svedt meget.


Bliv klogere på de vigtige salte og mineraler i vores artikel Hvad er elektrolytter?


Hvornår bør man tage elektrolytter i forhold til alkoholindtag?

Timingen for, hvornår du sørger for at drikke væske, der indeholder elektrolytter, er afgørende for at forebygge og mildne dine tømmermænd. Generelt gælder det: jo tidligere, du rehydrerer, desto bedre. Vil du forsøge at komme dine tømmermænd i forkøbet, bør du drikke væske med elektrolytter både under og efter alkoholindtagelsen. Du skal ikke vente til næste morgen med at rette op på dit væsketab.

  • Drik vand løbende, når du drikker alkohol - f.eks. et glas vand mellem hver genstand​. Det modvirker alkoholens vanddrivende effekt og holder kroppen hydreret fra start.
  • Sørg også for at drikke rigeligt med vand inden, du går i seng. Her kan du passende sørgr for også at tanke kroppen op på elektrolytter, så den både får væske og salte til natten. Kroppen har brug for ekstra vand, både mens du drikker alkohol, og efter du har sagt tak for i aften og taget den sidste tår. Alkoholen vil nemlig stadig forårsage et væsketab i timerne efter, du er faldet i søvn.
  • Derudover kan du overveje at tage elektrolytter igen næste morgen, hvis du vågner op med tydelige tegn på dehydrering, men ideelt skal du sørgerfor at få væske (og evt. elektrolytter) nok, inden du lægger hovedet på puden for at sove.

Hvad er de bedste elektrolytter mod tømmermænd?

Når du vil genoprette elektrolytbalancen og undgå tømmermænd, er nogle af de bedste kilder til elektrolytter, disse:

  • Elektrolytdrikke: Du kan nemt selv tilsætte elektrolytter til dit drikkevand med f.eks. brusetabletter eller pulver som Resorb Original, Resorb Sport, Hydro Elektrolytter eller Pure Power.
  • Bouillon eller saltet suppe: Bouillon indeholder masser af salt (natrium) og ofte også kalium fra grøntsager/kød. En skål saltet suppe eller måske ramen-nudler med suppe kan derfor være en glimrende kilde til elektrolytter, når du har tømmermænd.
  • Juice og frugt: Frugtjuice indeholder en del kalium, samt sukker, der kan afhjælpe lavt blodsukker. At drikke f.eks. appelsinjuice blandet med vand forsyner dig med både væske, elektrolytter og energi. Pas dog på syreindholdet, hvis din mave er sart. Du kan også spise frugt med højt mineralindhold: bananer, avocado eller dadler giver især kalium og magnesium, som kan være gavnligt.
  • Kokosvand: Kokosvand er rigt på kalium og magnesium og fungerer i praksis som naturens egen elektrolytdrik. Studier viser dog blandede resultater ift., om kokosvand er mere effektivt end almindeligt vand, når du har tømmermænd, men det er et fint alternativ for dem, som kan lide det​.

NB: Undgå koffeinholdige energidrikke som kilde til elektrolytter. Selvom nogle sportsdrikke indeholder koffein, kan koffein virke vanddrivende og have den modsatte effekt, når du forsøger at genoprette din væskebalance.


Den bedste kur mod tømmermænd - findes den?

Findes der en kur mod tømmermænd? - Kort sagt: nej. Der er ingen dokumenteret, hurtig kur mod tømmermænd udover at forebygge dem i første omgang​. På trods af utallige myter og produkter, der påstår at kunne kurere tømmermænd, er videnskaben klar: kun tid og hvile kan helbrede tømmermænd, når de først er indtruffet​.


En gruppe forskere gennemgik i 2020 en række forskningsstudier, der undersøgte 23 forskellige midler, der påstod at kunne forebygge eller kurere tømmermænd, og konklusionen var, at evidensen for, at midlerne virkede, var meget svag eller direkte fraværende. Nogle få stoffer (f.eks. ekstrakt af pære, ginseng, nellike, B6-vitamin og tolfenamsyre) har i små studier vist en beskeden effekt, men beviserne er for vage og studierne få og små​ til at der er en egentligt evidens.


Hvis du vil undgå tømmermænd, skal du undgå at drikke for meget - det er den eneste sikre vej til at vågne op uden kvalme og hovedpine dagen derpå. Den bedste kur mod tømmermænd, er at lade være med at få dem.


Vil du vide mere om tømmermænd, og hvad der forårsager dem? Læs videre og blive klogere på, hvordan alkohol påvirker din krop.



Hvad er tømmermænd?

Tømmermænd er betegnelsen for det ubehag i hoved og krop, som opstår efter du har drukket for meget alkohol​. Typisk vil du opleve en kombination af symptomer som kvalme, hovedpine og maveonde, måske ledsaget af svimmelhed, rysten på hænderne, hjertebanken, træthed og generel utilpashed​.


En mere formel definition på tømmermænd, er en kompleks sammensætning af fysiske og psykiske symptomer, når alkoholrusen er drevet over. Det er bl.a. træthed, en følelse af svaghed i din krop, tørst og mundtørhed, hovedpine, muskelømhed, kvalme (og evt. opkastning), mavesmerter, svimmelhed, overfølsomhed for lys og lyd, svedeture, forhøjet puls og blodtryk - og for nogle også psykiske symptomer som ængstelighed, irritabilitet eller nedtrykthed​.


Kort sagt: du har det dårligt. Hvor slemme symptomerne er, varierer fra person til person - og alt efter, hvor meget alkohol, du har drukket.


Typiske symptomer på tømmermænd

Der er en lang række symptomer, der kendetegner tømmermænd. Drikker du alkohol fra tid til anden, har du sikkert stiftet bekendtskab med nogle af dem. De mest almindelige er:

  • Hovedpine
  • Tørst og mundtørhed
  • Træthed og manglende energi
  • Svimmelhed
  • Kvalme og ubehag i maven, evt. opkastninger
  • Nedsat appetit
  • Muskelsmerter og ømhed i kroppen
  • Svedeture
  • Rysten på hænder eller generelt uro i kroppen
  • Overfølsomhed for lys og lyd
  • Hurtig puls og forhøjet blodtryk.
  • Psykiske symptomer som nedtrykthed, irritation, nervøsitet eller angst og uro
  • Koncentrationsbesvær og svært ved at tænke klart

Hvorfor får man tømmermænd?

Der er flere årsager til, at du får tømmermænd efter en aften med godt selskab og lidt for meget rødvin - det er ikke én enkelt ting, men flere effekter af alkohol, der tilsammen giver dig tømmermænd dagen derpå. De vigtigste faktorer er:

  • Væskemangel (dehydrering): Alkohol virker vanddrivende, så du udskiller mere væske, end du indtager​. Resultatet er mild dehydrering, og det er faktisk en af de ting, der hovedsageligt bidrager til tørst, træthed og hovedpine​ efter en god aften i byen.
  • Elektrolytforstyrrelser: Når du udskiller urin (altså: tisser) meget - hvilket man ofte gør i forbindelse med et stort alkoholindtag - mister du også salte og mineraler som natrium og kalium, der er nogle af de vigtigste elektrolytter for din krop. Denne skævvridning i din væske- og elektrolytbalance kan forværre dine tømmermændssymptomer.
  • Giftvirkninger af alkohol: Ethanol, der er et andet ord for ren alkohol, er i sig selv giftigt. Det samme er acetaldehyd: Efter du har slukket tørsten i øl, cocktails og vin, stiger koncentrationen af acetaldehyd i din krop, og det kan give inflammation og i yderste konsekvens organskader i f.eks. lever, bugspytkirtel, hjernen og mavetarmkanalen​. Desuden indeholder meget alkohol f.eks. methanol, der kan forgifte kroppen og bidrage til dine tømmermænd​.
  • Lavt blodsukker: Alkohol forstyrrer også kroppens stofskifte og kan hæmme produktionen af glukose i leveren, især hvis du ikke har spist. Det kan give lavt blodsukker, og det bidrager til træthed, humørsvingninger og svedeture.
  • Maveproblemer: Alkohol irriterer slimhinden i dine tarme og øger produktionen af mavesyre. Det kan give kvalme, mavesmerter og også diarré dagen derpå.
  • Søvnforstyrrelser: Selvom du måske falder hurtigt i søvn efter en bytur med farverige drinks eller en god middag med både vin og en avec til kaffen, bliver din søvnkvalitet forringet. Alkohol forstyrrer nemlig søvnen, og der er risiko for, at du både vågner flere gange i løbet af natten og vågner tidligere end normalt​. Dårlig søvn forstærker trætheden og utilpasheden næste dag, og det har også noget at skulle have sagt i forhold til dine tømmermænd.
  • Inflammation og immunrespons: Alkohol øger inflammation i kroppen - bl.a. bliver der frigivet immunstoffer (cytokiner) og histamin​ i dit system. Inflammation kan bidrage til den følelse af sygdom, du med al sandsynlighed oplever ved tømmermænd​. Samtidig kan bl.a. histamin udløse hovedpine og træthed​, der som bekendt er blandt nogle af de typiske symptomer på tømmermænd.

Hvad sker der i kroppen, når man har tømmermænd?

Imens du har tømmermænd, gennemgår din krop en genopretningsproces, hvor den forsøger at rette op på de ubalancer, alkoholen har skabt. Det indebærer blandt andet:

  • Dehydrering og “hjerneskrump”: Den væskemangel, som alkoholen har forårsaget, medfører, at kroppen trækker vand fra vævene til blodbanen. Hjernen består mest af vand, og når du mangler væske, vil hjernen faktisk skrumpe en smule, så de følsomme hinder omkring hjernen strækkes - derfor gør det ondt i hovedet​. Symptomer som tørst, svimmelhed, svaghed og hovedpine skyldes i høj grad dehydrering​.
  • Elektrolyt- og saltbalance: Sammen med væsken mister du salte. Et lavt niveau af natrium (salt) og kalium kan give muskelsvaghed, træthed og bidrage til svimmelhed og hjertebanken. Kroppen vil forsøge at genoprette saltbalancen bl.a. ved at aktivere din tørstfølelse og holde på vand, men indtil da kan ubalancen få dig til at føle dig utilpas.​
  • Ophobning af acetaldehyd og toksiner: Når du har drukket alkohol, omdanner din lever den resterende ethanol til acetaldehyd, som midlertidigt cirkulerer i kroppen, indtil det bliver nedbrudt til eddikesyre. Acetaldehyd er giftigt og kan give dig svedeture, hjertebanken og kvalme.
  • Hormonelle ændringer: Alkohol påvirker flere forskellige hormoner i din krop. Anti-diuretisk hormon (ADH), som hjælper din krop med at holde på væske, bliver undertrykt, når du drikker alkohol, men det stiger igen, når alkoholen er ude af din krop. Det kan forårsage, at din krop pludselig ophober væske, og du føler dig oppustet dagen derpå. At drikke for meget alkohol kan også forhøje niveauet ef stresshormoner, og det giver til hjertebanken og uro.
  • Immunaktivering: Dagen efter en bytur kan der være tegn på inflammation i din krop. F.eks kan niveauet af cytokiner (signalstoffer i dit immunforsvar) og CRP (et protein, der stiger ved inflammation) i blodet være forhøjet efter en festlig aften. Inflammationen er kroppens reaktion på den stress, alkoholen har forårsaget, og den forgiftning, acetaldehyden er skyld i. Det kan føles lidt som at have en mild infektion i kroppen.
  • Sympatisk overaktivitet: Alkohol har en sløvende effekt på dit centralnervesystem, og kroppen reagerer ved at overkompensere. Når du er ramt af tømmermænd, er det ikke unormalt, at du har forhøjet puls og blodtryk, og at du måske føler dig anspændt. Det skyldes, at det sympatiske nervesystem kører i et højere gear end normalt. Det kan også give dig en uro, rysten og ængstelighed.
  • Uro i mave og tarm: Din mavesæk og dine tarme vil typisk være irriterede dagen efter en bytur. Det kan give en overproduktion af mavesyre og en træg fordøjelse​. Din lever bliver midlertidigt overbelastet, når den nedbryder alkohol, og det påvirker også mave og fordøjelse​. Resultatet er kvalme, evt. opkast, diarré og mavepine indtil dit system falder til ro igen.

Din krop arbejder på højtryk for at udskille de skadelige stoffer, genoprette væske- og elektrolytbalancen, hele irriteret væv og normalisere hormon- og nervebalancen. Heldigvis er tømmermænd midlertidige og går over af sig selv efter typisk 12-24 timer.


Kilder:

https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/hangovers

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hangovers/diagnosis-treatment/drc-20373015

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7230243/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6761819/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16627-hangover